Posao

Obavezno pročitajte ako tražite posao: Uz ovih 8 saveta ćete zablistati na razgovoru za posao

Prema iskustvima regrutera, svi kandidati na intervjuima prave nekoliko istih grešaka. Ako trenutno tražite posao, ovo će vas definitivno zanimati.

Izdvojili smo najčešće greške, a u nastavku teksta dati su saveti stručnjaka koji će vam pomoći da ih izbegnete.Budite pozitivni, jer negativnost odbija

1. Budite pozitivni, jer negativnost odbija

Dok tražite posao, možete postati poprilično ogorčeni. Bilo da ste diplomirali, pa je stres zbog ispita i dalje u vašoj svesti ili je vaš prethodni posao bio grozan i šef vam baš nije bio omiljena osoba, ne dozvolite da iz vas isplivaju negativna osećanja.

Suzdržite se od loših komentara, jer će se svaki poslodavac staviti na mesto onog prethodnog pre no što vas zaposli. Ako sada govorite ružno o bivšem šefu, i budući može da se oseti ugroženo. Zadržite svoje dostojanstvo, a svom ispitivaču dajte do znanja da ste ozbiljni, a da su razlozi za promenu posla praktični, a ne emotivne prirode.

2. Nikako nemojte lagati

Pod ovim se ne misli samo na iskustvo u vašoj biografiji. Prvi utisak je veoma važan, ako budete nervozni zbog laži u kojoj mogu da vas uhvate, nećete ostaviti sjajan utisak. Ako vas još i uhvate u laži, možete da zaboravite na sledeći krug. Sami prosudite da li se ovo isplati.

Bez laganja na razgovoru

I vi očekujete iskrenost od poslodavca, najbolje je da obe strane znaju na čemu su. Kako ne biste bespotrebno trošili ni svoje ni njegovo vreme, od starta budite iskreni i to će se sigurno isplatiti.

3. Izgledajte primereno, bez neprikladne garderobe i šminke

Jedna od najčešćih grešaka jeste suviše ležerno oblačenje za intervju. Zaista, niko ne smatra da je kravata neophodna ili pak štikle od 12 cm. No, važno je da ostavite utisak uredne, svedene osobe. Ma koja pozicija bila, nije kulturno pojaviti se u farmericama, helankama, kratkim pantalonama, japankama (osim ako niste konkurisali za čuvara plaže).

Osnovni preduslovi su uredna kosa, sređena brada, odmerena šminka, ispeglana garderoba, čiste cipele. Dakle, umerenost je ključ, a savete za to kako da vaš imidž bude idealan svakom poslodavcu možete pronaći ovde.

4. Nemojte da dajete ni previše kratke ni previše opširne odgovore

Ukoliko na pitanja odgovarate sa „da” ili „ne” na razgovoru za posao, nećete se baš proslaviti. U poslovnom okruženju cene se komunikativni i elokventni ljudi.

Ako pak odužite svoje odgovore, izgledaće kao da brbljate bez poente.

Budite koncizni, neka svaki vaš odgovor ima jasnu poruku, ne trošite vreme na ćaskanje.

5. Istražite kompaniju za koju konkurišete

Druga strana već zna sve o vama, i gde ste se školovali, i gde živite, i vaša ranija iskustva… Ova prednost nije baš fer. Određeni parametri mogu vam pomoći da se lakše pripremite za intervju i umanjite ovu prednost. Pažljivo zapišite ime osobe koja će vas intervjuisati i potražite je na LinkedInu. Takođe, pokušajte da na forumima pročitate da li je ta firma već otvarala konkurs za ovu ili sličnu poziciju, kakva su iskustva bivših zaposlenih i slične informacije koje vam mogu pomoći.

Devedeset posto intervjua počinje pitanjem „Šta znate o našoj kompaniji?” Budite sigurni da ste se dobro informisali o tome čime se firma bavi pre no što odlučite i da konkurišete za posao.

6. Postavite prava pitanja

Ono što kandidati često gube iz vida jeste to da je intervju namenjen i tome da oni dobiju neke informacije o opisu posla, politici kompanije i sl. Ukoliko nemate nijedno pitanje, možete ostaviti utisak nezainteresovanosti.

Prava pitanja

Pokažite svoj istraživački duh, uvek pripremite minimum dva pitanja. Na ovaj način daćete svom ispitivaču do znanja da vam je stalo do te radne pozicije, kao i da ste taj intervju ozbiljno shvatili.

7. Odišite samopouzdanjem

Često se zaboravlja da regruteri svaki razgovor iščekuju u nadi da će konačno naći pravog kandidata. Dakle, kada pođete na intervju, sva sreća je na vašoj strani, jer ste pozvani na taj razgovor zbog toga što su želeli baš vas i sad žele da potvrde svoja predviđanja.

Intervju je prilika da budete pozvani na sledeći krug selekcije, stoga ne bi bilo dobro da ostavite loš prvi utisak samo zbog treme. Regruteri su iskusne osobe i, ukoliko smatraju da to nije posao za vas, verovatno i jeste tako. Ako sve posmatrate iz tog ugla, čemu panika unapred, vi čak i ne znate da li želite taj posao! Fokusirajte se na sve one sjajne stvari u svojoj biografiji koje su ih navele da vas lično upoznaju. Nemate šta da izgubite i nema razloga da strahujete.

8. Ne budite previše samouvereni

Umerenost je ključ. Samopouzdanje je veoma važno dok ne prelazi u aroganciju. Najgore što možete da uradite jeste da ostavite utisak uobražene osobe.

Treba biti svestan svojih kvaliteta, no ako pređete crtu, to vam neće biti oprošteno. Upamtite, diploma nikad nije jedini kriterijum. Kandidata sa diplomom ima dovoljno, razlikuju ih lični afiniteti, iskustvo, opšti utisak, maniri… Sve se uzima u obzir.

Potražite pomoć stručnjaka

Ukoliko ste se prepoznali u nekoj od ovih stavki, verovatno niste ostali ravnodušni. Ne brinite, sve ovo može da se ispravi.

Recruitment agencija LINK2job, pored toga što se bavi regrutacijom, u svom timu ima i psihologe koji vam mogu pružiti savete i dobro vas pripremiti za intervju. Slobodno kontaktirajte s njom.

Novi posao, Ostalo, Promena karijere, Prvi posao