Našminkan CV

Da li CV sme da bude „našminkan” i kako se to radi?

Radno iskustvo, kursevi, lične sposobnosti i kompetencije – u vašem CV-ju je sve na svom mestu i sve je idealno za poslodavca kojem ga šaljete. Nema sumnje, nakon što je pročitao gde ste i koliko dugo radili, kao i o znanju jezika koje govorite, pa i koje ste kurseve i programe usavršili, sigurno ćete biti pozvani na razgovor, ako ne i odmah zaposleni!

A šta se dešava kada počnete da radite?

Zamislite da ste usput naveli da umete da govorite francuski jezik, iako to nema veze sa pozicijom za koju ste konkurisali. Vašem šefu je to zapalo za oko i hitno mu treba prevod. Tu bivate razotkriveni. Jezik ionako ništa ne znači za vašu poziciju, ali sledeća stvar koja se dešava tiče se vašeg znanja. Sve što je trebalo da uradite na osnovu onoga što ste naveli u CV-ju – vi prosto ne činite.

Jasno je da se nećete dugo zadržati u toj firmi. Da se ne biste, ako već niste, našli u ovakvoj situaciji, evo šta treba da uradite!

Preskočite bespotrebne laži u CV-ju

Možda mislite da je laganje u CV-ju jedini način da se dopadnete poslodavcu. „Šminkanje” CV-ja je dozvoljeno, ali ne i laganje! „Našminkan” CV može da vam pomogne pri zaposlenju samo ukoliko ste u njemu naveli one kompetencije za koje mislite da možete uspešno da projektujete na radnom mestu. 

Pravljenje CV-ja

Detaljno proučite oglas posla i navedite otprilike ono što se u njemu traži. Ne smete da lažete u vezi sa radnim iskustvom niti u vezi sa nekim specifičnim karakteristikama koje se u oglasu navode, a vi ih ne posedujete.

Koje su „dozvoljene laži” koje mogu da se nađu u vašem CV-ju?

Sitne i univerzalne laži su one po kojima će vas poslodavac zapamtiti. Na primer: 

1. Imate završen kurs iz oblasti koju ste zapravo usavršili na fakultetu.

Ne morate zaista imati završen kurs, ali morate u srž poznavati oblast za koju ste naveli da ste završili kurs. Poslodavci vole da vide da ste se dodatno usavršili i zato će ceniti vaš trud i izdvojiće vas iz mora kandidata. 

2. Imate hobi koji je slične vrste kao pozicija za koju konkurišete.

Ovo ne prolazi uvek, ali u zavisnosti od toga za koji posao konkurišete, da li ste se nečim sličnim bavili ili ste o tome čitali – može odlično da posluži. Na primer, prijavljujete se za posao modnog savetnika, a u CV-ju navodite da volite da šijete. Takve činjenice poslodavcima zvuče zanimljivo, pa će vas zapamtiti kao interesantnog kandidata.

3. Odlično se snalazite u radu pod pritiskom, poštujete rokove i vladate radom u timu.

Ovo su stavke koje svaki poslodavac voli da vidi, a nijedan kandidat ih ne poseduje zaista. Izdvojićete se iz mase ako napišete konkretne situacije u kojima ste se tako ponašali. Ne moraju da budu stvarne, ali ćete na razgovoru morati da imate borbeni stav i duh.

Kako do kvalitetnog CV-ja?

Sada kada ste shvatili da je vaš CV možda prenaglašen, izbrišite ga i počnite ispočetka. Ako se nađete u situaciji u kojoj ne znate šta da napišete osim imena, prezimena, broja telefona i obrazovanja, možete da se obratite stručnjaku! Oni će vam pomoći da vaš CV bude idealno sređen za slanje na željenu adresu.

Postoje agencije koje se bave profesionalnom izradom CV-ja. Agencija LINK2job funkcioniše prema takvom principu da dođete na razgovor sa regruterom koji je pročitao mnogo CV-jeva i zna šta poslodavci vole da pročitaju. Uz konsultovanje sa vama, pomoći će vam da napravite CV i prosledite ga poslodavcu .

Prijavite se i postanite i vi deo LINK2job agencije, koja će vam pomoći da pronađete svoj posao iz snova.




Novi posao, Promena karijere, Prvi posao